Banánový chlebíček s vlašskými ořechy

 
 
Co se týče pečiva a určitého druhu sladkostí, americký slovník se tak říkajíc moc "nevyřádil". Ať slané či sladké, to, co má tvar bochníku, je prostě "bread" - neboli "chleba". Pro Čecha trochu nepochopitelné, ale co, zvyknout si jde. A věřte, americké "quick breads", tedy rychlé chlebíčky, jsou nejen sladké, ale také velmi dobré a nenáročné na přípravu. 
 
Další velkou výhodou je, že většinu těchto sladkých chlebíků je možné zamrazit a mít tak přichystaný výborný dezert pro nečekanou návštěvu, nebo jen tak, když nás přepadne "mlsná" :)
 
Jedním z nejznámějších (objevíte v každém Starbucksu, jiném coffee shopu nebo supermarketu) je chlebíček banánový. Američané prostě banán v pečení milují. A není se čemu divit. Je to s ním totiž opravdu moc dobré :)
 
 
Příprava Pečení Porcí
20 min cca 40 min 12
Ingredience:
  • 230 g hladké mouky
  • 75 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr (nebo 1 lžička vanilkového extraktu)
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • špetka soli
  • 1 lžička skořice
  • 100 g vlašských ořechů
  • 3 zralé banány
  • 115 g másla, rozpuštěného
  • 2 vejce
Postup:
  • Troubu předehřejeme na 180 st. Celsia a formu na biskupský chlebíček vymažeme máslem a vysypeme moukou.
  • Ve větší míse smícháme mouku s cukrem, vanilkovým cukrem, práškem do pečiva, jedlou sodou, solí a skořicí. Dále vmícháme na hrubo posekané vlašské ořechy. 
  • V jiné míse vidličkou rozmačkáme banány na kaši (pokud nám zůstanou malé kousky banánu, nevadí), přidáme rozpuštěné máslo a vejce. Dobře promícháme.
  • Mokré ingredience vlijeme k sypkým a promícháme tak, aby se všechny ingredience spojily. Nemícháme zbytečně déle, těsto by mohlo být po upečení tužší.
  • Směs na banánový chlebíček přendáme do připravené formy, uhladíme povrch a pečeme cca 40 minut do zezlátnutí a dokud špejle nebo párátko nevyjde z těsta čisté.
  • Po upečení necháme chladnout nejprve ve formě cca 10 minut a poté překlopíme na mřížku k úplnému dochladnutí.
Poznámky:
  • Většinu sladkých "quick breads" lze zamrazit, a to platí i pro tento banánový. 
 
Ať Vám chutná!