Banánový chlebíček s vlašskými ořechy
Co se týče pečiva a určitého druhu sladkostí, americký slovník se tak říkajíc moc "nevyřádil". Ať slané či sladké, to, co má tvar bochníku, je prostě "bread" - neboli "chleba". Pro Čecha trochu nepochopitelné, ale co, zvyknout si jde. A věřte, americké "quick breads", tedy rychlé chlebíčky, jsou nejen sladké, ale také velmi dobré a nenáročné na přípravu.
Další velkou výhodou je, že většinu těchto sladkých chlebíků je možné zamrazit a mít tak přichystaný výborný dezert pro nečekanou návštěvu, nebo jen tak, když nás přepadne "mlsná" :)
Jedním z nejznámějších (objevíte v každém Starbucksu, jiném coffee shopu nebo supermarketu) je chlebíček banánový. Američané prostě banán v pečení milují. A není se čemu divit. Je to s ním totiž opravdu moc dobré :)
Příprava | Pečení | Porcí |
20 min | cca 40 min | 12 |
Ingredience:
- 230 g hladké mouky
- 75 g krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr (nebo 1 lžička vanilkového extraktu)
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/4 lžičky jedlé sody
- špetka soli
- 1 lžička skořice
- 100 g vlašských ořechů
- 3 zralé banány
- 115 g másla, rozpuštěného
- 2 vejce
Postup:
- Troubu předehřejeme na 180 st. Celsia a formu na biskupský chlebíček vymažeme máslem a vysypeme moukou.
- Ve větší míse smícháme mouku s cukrem, vanilkovým cukrem, práškem do pečiva, jedlou sodou, solí a skořicí. Dále vmícháme na hrubo posekané vlašské ořechy.
- V jiné míse vidličkou rozmačkáme banány na kaši (pokud nám zůstanou malé kousky banánu, nevadí), přidáme rozpuštěné máslo a vejce. Dobře promícháme.
- Mokré ingredience vlijeme k sypkým a promícháme tak, aby se všechny ingredience spojily. Nemícháme zbytečně déle, těsto by mohlo být po upečení tužší.
- Směs na banánový chlebíček přendáme do připravené formy, uhladíme povrch a pečeme cca 40 minut do zezlátnutí a dokud špejle nebo párátko nevyjde z těsta čisté.
- Po upečení necháme chladnout nejprve ve formě cca 10 minut a poté překlopíme na mřížku k úplnému dochladnutí.
Poznámky:
- Většinu sladkých "quick breads" lze zamrazit, a to platí i pro tento banánový.
Ať Vám chutná!