Listový jablečný koláč se slaným karamelem
Listové těsto je v české kuchyni klasika. A natož listové těsto s jablky. Všichni asi tuší, kam mířím. Štrůdly a záviny...
Listové těsto a jablka však lze zpracovat i trochu jinak, netradičně, například tak, jak prezentuje tento zajímavý koláč. Velmi mě zaujal a tak jsem se do něj hned pustila. A nezklamal mě ani chutí, ani efektním vzezřením :) Naopak předčil má očekávání!
Příprava | Pečení | Porcí |
30 min | cca 35 min + 10 min | 12 ks |
Ingredience:
- 1 plát listového těsta
- 3 střední jablka
- 2 lžíce krupicového cukru
- 2 lžíce másla
Slaný karamel:
- 60 g krupicového cukru
- 30 g másla
- špetka soli
- 2 - 3 lžíce smetany ke šlehání
Postup:
- Troubu předehřejeme na 200 st. Celsia a pekáč či plech o velikosti 30 x 20 cm vyložíme pečícím papírem.
- Listové těsto vyválíme na velikost pekáče a přendáme na pečící papír.
- Jablka oloupeme, rozkrojíme na půl, vyndáme jádřince a nožem nakrájíme na tenké (opravdu tenké - cca 3mm plátky). Pro zjednodušení lze použít vhodný nástavec na kráječ.
- Jablka klademe na listové těsto od kraje do středu, vějířovitě tak, aby každý plátek z části přesahoval plátek předcházející (viz foto).
- Následně jablka podle chuti pocukrujeme a na několik míst poklademe plátky másla.
- Pečeme v troubě cca 30 a více minut (dle tloušťky jablečných plátků), než budou kraje listového těsta zlatavé a jablka na povrchu "suchá". Koláč vyndáme z trouby, ale troubu nevypínáme.
- V době pečení si připravíme karamel. Do hrnce nasypeme krupicový cukr, který necháme rozpustit. V průběhu rozpouštění cukr nemícháme, jen rotujeme s hrncem, aby se cukr rozpouštěl rovnoměrně. Jakmile je rozpuštěný, odstavíme z plotýnky, přidáme máslo, špetku soli a smetanu. Promícháme a máme hotový krásný, vláčný karamel. Pokud by byl moc hustý, přidáme ještě trochu smetany.
- Upečený koláč potřeme opatrně připraveným karamelem (mašlovačkou, krátkými tahy, po směru naskládaných jablek tak, abychom vzor co nejméně poškodili) a vrátíme zpět do trouby na cca 5 - 10 minut, než bude karamel krásně bublat.
- Koláč necháme úplně vychladnout před podáváním.
Poznámky:
- Podle velikosti Vašeho plechu či pekáče si přizpůsobíte množství ingrediencí. Jedno jablko přidáte či uberete, přidáte trochu másla, více cukru atd.
- Pokud budete mít trochu silnější plátky jablek, doba pečení se může trochu prodloužit.
Ať Vám chutná!