Jablečná Galetta z listového těsta

 
 
Listové těsto je věrný a praktický pomocník každého, kdo potřebuje dezert, ale nemá čas.. To se mi dnes přihodilo, takže jsem jen rozbalila rozválené listové těsto na pečícím papíru (zakoupené, ideální), nakrájela pár jablek na měsíčky, namlela mandle a bylo hotovo. Listové obdelníky s mandlovo-máslovým krémem a skořicovými jablky. Taková je galetta z listového těsta.
 
 
Příprava Pečení Porcí
35 min 10 - 12 min 8 ks
Ingredience:
  • 1 plát listového těsta (koupené rozválené na pečícím papíru a srolované)
  • cca 550 g jablek (cca 3 střední jablka)
  • Trochu citrónové šťávy
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 1/2 lžičky skořice
  • lžíce mléka na potření a trochu cukru na posypání okrajů
Mandlovo-máslový krém:
  • 45 g změklého másla
  • 50 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 vejce
  • 45 g mletých mandlí
  • 1 lžíce hladké mouky
Postup:
  • Připravíme si mandlovo-máslový krém. V míse utřeme máslo s cukrem a vanilkovým cukrem. Přidáme vejce a dobře rozmícháme. Přidáme mleté mandle a mouku a vypracujeme hladký krém. Dáme chladit do lednice.
  • Listové těsto rozrolujeme a rozkrojíme na 8 stejně velkých obdélníků. Na každý obdélník naneseme cca 1 lžíci krému a ten rozprostřeme tak, abychom nechali cca 1 cm okraje. Jakmile máme hotovo, přendáme vše na plech (obdélníky s krémem na pečícím papíru) a opět dáme do lednice.
  • Troubu předehřejeme na 200 st. Celsia a připravíme si jablka.
  • Jablka oloupeme, rozpůlíme, vyndáme jádřince a nakrájíme na plátky cca 1/2 - 1 cm silné. Přendáme je do mísy, zakápneme trochou citrónové šťávy a posypeme krupicovým cukrem smíchaným se skořicí. Dobře promícháme aby se jablka obalila.
  • Připravené obdélníky vyndáme z lednice a plátky jablek klademe na krém tak, aby se trochu překrývaly. 
  • Okraje bez krému potřeme mlékem a můžeme posypat trochou krupicového cukru.
  • Pečeme cca 10 - 12 minut do zezlátnutí. Je potřeba galetty dobře hlídat, pečou se rychle! 
Poznámky:
  • Lze podávat samotné, ale výborné jsou tyto galety např. se zakysanou smetanou s trochou vanilkového cukru.
 
Ať Vám chutná!