Skořicoví kynutí šneci

 
 
Hned na začátek krátké varování.. Při pečení těchto skořicových šneků bude Váš byt vonět absolutně neuvěřitelně úžasně, takže je budete po upečení chtít sníst úplně všechny!!!
 
Skořicoví sneci z kynutého těsta jsou v Americe klasikou, a vlastně není vůbec divu, proč jsou tak oblíbené. Vůně skořice a vanilky je neodolatelná a když si je upečete doma, radost bude dvojnásobná :)
 
 
Příprava Pečení Porcí
30 min + 3 hod kynutí 25 - 30 min 16 ks
Ingredience:
Těsto:
  • 60 ml teplé vody
  • 1 balíček sušeného droždí (nebo tolik, kolik je potřeba na 0,5 kg mouky)
  • 1 vejce
  • 35 g krupicového cukru
  • 2 vanilkové cukry
  • 180 ml mléka
  • 60 g másla
  • 1 lžička soli
  • 520 g hladké mouky
  • + trochu rozpuštěného másla na potření šneků před pečením
  • + trochu mléka na potření šneků po upečení
Náplň:
  • 75 g másla, hodně změklého
  • 30 g krupicového cukru
  • 80 g třtinového cukru
  • 1 + 1/2 lžíce skořice
Poleva:
  • 60 g moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • cca 5 lžic smetany
Postup:
  • Do malé misky dáme teplou vodu, ve které rozmícháme sušené droždí s trochou cukru. Necháme na teplém místě vyběhnout kvásek (cca 5 - 10 min).
  • Do menšího hrnce nalijeme mléko a přidáme na malé kousky nakrájené máslo. Na mírném plameni zahříváme do doby, než se máslo rozpustí a směs bude trochu teplá, ne horká.
  • V míse smícháme vejce, cukr, vanilkový cukr, sůl a mléko s rozpuštěným máslem. Přidáme cca polovinu mouky a kvásek a promícháme na tekuté těsto. Postupně hněteme a přidáváme zbytek mouky. Vypracujeme hladké, kynuté těsto. 
  • Jinou velkou mísu dobře vytřeme olejem, z těsta vytvarujeme bochánek, který přendáme do olejem vymazané mísy. Přikryjeme utěrkou nebo potravinovou fólií a necháme na teplém místě vykynout. Za cca 2 hodiny těsto zdvojnásobí svůj objem.
  • Pekáč o velikosti cca 23 x 33 cm dobře vymažeme máslem ze všech stran.
  • V menší misce smícháme sypké ingredience na náplň - oba cukry se skořicí.
  • Těsto vyklopíme na pomoučený vál a prsty roztahneme do tvaru pekáče tak, aby cca o 5 cm přesahovalo rozměry pekáče. S těstem se pracuje krásně.
  • Celý povrch těsta rovnoměrně potřeme změklým máslem a posypeme skořicovou směsí. 
  • Těsto rolujeme po dlouhé straně směrem od sebe, kraj potřeme troškou vody, aby se nám konec těsta dobře "slepil" a roláda se nerozevírala.
  • Můžeme odkrojit cca 1 cm z každé strany (tam je většinou méně náplně) a roládu rovnoměrně rozkrojíme na 16 stějných dílů (viz poznámky).
  • Díly řeznou stranou klademe do pekáče, 4 x 4 díly, a necháváme mezi šneky stejně velké rozestupy. Přikryjeme utěrkou nebo fólií a necháme opět vykynout, cca 1 hodinu do zdvojnásobení objemu. Včas si také předehřejeme troubu na 180 st. Celsia.
  • Šneky potřeme rozpuštěným máslem a pečeme cca 25 - 30 minut do zezlátnutí. Šneci jsou hotoví, pokud špejle nebo párátko vyjde z těsta (ne z náplně) čisté.
  • Upečené šneky vyndáme z trouby, potřeme mlékem a připravíme si polevu.
  • Do misky dáme moučkový cukr, přidáme vanilkový extrakt a po lžících přidáváme smetanu do doby, než nám vznikne tekutější hmota, kterou pomocí lžíce pokapeme na upečené, ještě teplé šneky.
Poznámky:
  • Při krájení rolády ji ideálně rozkrojíme na stejné díly tak, že ji nejdříve rozkrojíme na půl, každou půlku na půl atd.
 
Ať Vám chutná!