Monkey Bread

 
 
Američani moc rádi sdílí jídlo. Ať už jde o předkrm, hlavní chod, či dezert. Vše se dá do prostřed stolu a každý ochutná trochu od všecho. Musím říct, že se mi tento přístup moc líbí. Je to velmi společenské a chuťově výhodné, protože člověk má příležitost ochutnat víc dobrot najednou. 
 
"Monkey bread" v překladu Opičí chlebík je dezert, který je na sdílení s přáteli naprosto ideální. Z tohoto důvodu je v Americe také moc oblíbený. Nadýchané kynuté těsto, skořice, karamel. Je to dobrota, která je možná trochu časově pracnější, ale rozhodně stojí za výsledek!!
 
 
Příprava Pečení Porcí
1 hod + 1 - 2 hod kynutí cca 25 - 30 min 10
Ingredience:
Těsto:
  • 455 g hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 1 sáček sušeného droždí (na 0,5 kg mouky)
  • 50 g krupicového cukru
  • 240 ml mléka
  • 85 ml vody
  • 30 g másla
Karamelová omáčka:
  • 230 g másla
  • 230 g třtinového cukru
  • 120 ml šlehačky
  • špetka soli
+
  • 50 g krupicového cukru
  • 1 vrchovatá lžička skořice
Postup:
  • Ve velké míse smícháme mouku, sůl, sušené droždí a cukr.
  • V rendlíku smícháme mléko, vodu a na kostičky nakrájené máslo. Zahříváme do doby, než se máslo rozpustí a směs bude teplá (ne horká).
  • Do moučné směsi uděláme ďůlek a vlijeme zahřáté mléko s vodou a máslem.
  • Vařečkou vypracujeme hladké těsto, které se nelepí na strany mísy.
  • Mísu s těstem přikryjeme potravinářskou fólií a utěrkou a necháme na teplém místě vykynout. Ccca 1,5 až 2 hodiny. 
  • Mezitím si připravíme karamelovou omáčku. Do rendlíku dáme nakrájené máslo (rychleji se tak rozpustí), třtinový cukr, šlehačku a sůl. Zahříváme dokud se máslo a cukr rozpustí a vše se krásně spojí. Odstavíme z plotýnky a dáme stranou.
  • V misce smícháme krupicový cukr a skořici na obalování.
  • Vykynuté těsto přendáme na pomoučený vál a prsty ho zmáčkeme abychom vytlačili vzduch. Utvoříme z těsta placku ideálně ve tvaru obdélníku a nožem nebo jiným vhodným řezacím nástrojem krájíme z těsta proužky cca 2,5 cm široké (od oka) a z těch potom krájíme kostky. Jako když děláme dukátové buchtičky. 
  • Kostky obalíme ve skořicovém cukru.
  • Připravíme si formu na bábovku. Na dno nalijeme trochu karamelové omáčky a nasypeme polovinu obalených kostek. Opět nalijeme cca polovinu karamelové omáčky, kterou zasypeme zbylými kostkami. Vršek polijeme zbylým karamelem (viz poznámky).
  • Formu opět přikryjeme potravinářskou fólií a utěrkou a opět necháme na teplém místě dokynout, cca 20 - 30 minut. Mezitím už předehřejeme troubu na 180 st. Celsia.
  • Vykynutý Monkey Bread pečeme cca 20 - 30 minut do zezlátnutí porvchu. 
  • Necháme vychladnout ve formě jen cca 5 minut a poté opatrně překlopíme na talíř nebo tác s okrajem - ne všechen karamel se vpije do těsta, takže jej při vyklopení potřebujeme zachytit.
Poznámky:
  • Nakonec mi ještě trochu karamelu zbylo (dle tohoto receptu nám vyjde cca 500 ml karamelu, využila jsem jen 400 ml) zbylým karamelem se dají upečené kostky polít ještě na talíři, nebo si karamel schováme například na přelití zmrzliny či jiného dezertu. 
 
Ať Vám chutná!