České kynuté buchty

 
 
Dva roky v Americe mi vytvořily deficit po klasických českých dezertech. Mezi ně stoprocentně řadím kynuté buchty plněné tvarohem, povidly a mákem. Ingredience na těsto se sehnat daly, ale tvaroh a povidla bohužel ne a mák jsem jednou záhlédla nemletý v prodejně s balkánskými potravinami..
 
No nic, více méně úspěšně jsem se na české buchty snažila zapomenout, ale o to víc si teď vychutnám jejich přípravu a úžasnou chuť tady doma, v ČR :) Snad budou chutnat i Vám!
 
 
Příprava Pečení Porcí
30 min + 1-2 hod kynutí cca 35 min 24 ks
Ingredience:
Na těsto:
  • 500 g hladké mouky
  • 1 kostka droždí (42 g)
  • 120 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 250 ml mléka
  • 60 g másla, rozpuštěného
  • 1 vejce + 1 žloutek
  • špetka soli
  • citrónová kůra
  • 2 lžíce rozpuštěného másla + 1 lžíce rumu na potření hotových buchet.
Tvarohová náplň:
  • 250 g měkkého tvarohu v kostce
  • 1 lžíce rozinek namočených v rumu
  • 1 žloutek
  • 1 vanilkový cukr
  • krupicový cukr podle chuti
  • citrónová kůra a šťáva
  • trochu mléka na rozředění
Povidlová náplň:
  • 250 g povidel
  • trochu skořice
  • trochu rumu
Postup:
  • V rendlíku ohřejeme mléko na vlažnou teplotu. 
  • Do malé misky rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru a zalijeme trochou ohřátého mléka. Zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vzejít (trvá to cca 10 minut).
  • Mezitím do velké mísy prosijeme mouku, přidáme zbytek cukru a vanilkový cukr, špetku soli a citrónovou kůru. Vše spolu promícháme. Po vykynutí kvásku jej přilijeme do moučné směsi, přidáme zbytek vlažného mléka, rozpuštěné máslo (nesmí být horké), vejce a žloutek a vypracujeme vařečkou hladké kynuté těsto, které se nelepí na mísu. 
  • Těsto poprášíme moukou, misku přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vykynout (cca 1,5 hodiny).
  • Mezitím, než těsto vykyne, si připravíme náplně.
Tvarohová náplň:
  • Do misky dáme tvaroh, přidáme rozinky (dle chuti i s rumem), žloutek, oba cukry podle chuti, citrónovou kůru a šťávu a dobře rozmícháme. Postupně přidáváme mléko tak, aby nám vznikla tužší konzistence tvarohu - tvaroh nesmí být moc řídký, jinak bude z buchet za prvé vytékat a za druhé se při pečení tekutina vypaří a tvarohové náplně bude polovina.
Povidlová náplň:
  • Do misky dáme povidla, cca lžičku skořice a rumu podle chuti a dobře rozmícháme. Opět povidla nesmí být moc řídká.
 
  • Vykynuté těsto vyndáme z mísy na pomoučený vál, rozdělíme na polovinu a z každé poloviny vytvoříme válec, který nakrájíme na 12 kusů. Vznikne nám tedy celkem 24 buchet. 
  • Plech vymažeme rozpuštěným máslem a trochu rozpuštěného másla si připravíme stranou. 
  • Na každou buchtu lžičkou naneseme náplň (množství náplně nechám na Vás, my máme rádi co nejvíce se vejde :) ) a buchtu dobře uzavřeme. Spojem dolů buchty klademe vedle sebe do pekáče, ale ještě je ze všech stran dobře potřeme připraveným rozpuštěným máslem (aby se při pečení neslepily).
  • Jakmile máme plech zaplněný, buchty necháme ještě v pekáči dokynout, cca 20 minut - než se nám rozehřeje trouba, kterou předehřejeme na 170 st. Celsia. Buchty pečeme do zlatova cca 35 minut. 
  • Ještě horké buchty po vyndání z trouby potřeme směsí rozpuštěného másla s rumem a pocukrujeme moučkovým cukrem.
 
Ať Vám chutná!