České kynuté buchty
Dva roky v Americe mi vytvořily deficit po klasických českých dezertech. Mezi ně stoprocentně řadím kynuté buchty plněné tvarohem, povidly a mákem. Ingredience na těsto se sehnat daly, ale tvaroh a povidla bohužel ne a mák jsem jednou záhlédla nemletý v prodejně s balkánskými potravinami..
No nic, více méně úspěšně jsem se na české buchty snažila zapomenout, ale o to víc si teď vychutnám jejich přípravu a úžasnou chuť tady doma, v ČR :) Snad budou chutnat i Vám!
Příprava | Pečení | Porcí |
30 min + 1-2 hod kynutí | cca 35 min | 24 ks |
Ingredience:
Na těsto:
- 500 g hladké mouky
- 1 kostka droždí (42 g)
- 120 g krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 250 ml mléka
- 60 g másla, rozpuštěného
- 1 vejce + 1 žloutek
- špetka soli
- citrónová kůra
- 2 lžíce rozpuštěného másla + 1 lžíce rumu na potření hotových buchet.
Tvarohová náplň:
- 250 g měkkého tvarohu v kostce
- 1 lžíce rozinek namočených v rumu
- 1 žloutek
- 1 vanilkový cukr
- krupicový cukr podle chuti
- citrónová kůra a šťáva
- trochu mléka na rozředění
Povidlová náplň:
- 250 g povidel
- trochu skořice
- trochu rumu
Postup:
- V rendlíku ohřejeme mléko na vlažnou teplotu.
- Do malé misky rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru a zalijeme trochou ohřátého mléka. Zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vzejít (trvá to cca 10 minut).
- Mezitím do velké mísy prosijeme mouku, přidáme zbytek cukru a vanilkový cukr, špetku soli a citrónovou kůru. Vše spolu promícháme. Po vykynutí kvásku jej přilijeme do moučné směsi, přidáme zbytek vlažného mléka, rozpuštěné máslo (nesmí být horké), vejce a žloutek a vypracujeme vařečkou hladké kynuté těsto, které se nelepí na mísu.
- Těsto poprášíme moukou, misku přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vykynout (cca 1,5 hodiny).
- Mezitím, než těsto vykyne, si připravíme náplně.
Tvarohová náplň:
- Do misky dáme tvaroh, přidáme rozinky (dle chuti i s rumem), žloutek, oba cukry podle chuti, citrónovou kůru a šťávu a dobře rozmícháme. Postupně přidáváme mléko tak, aby nám vznikla tužší konzistence tvarohu - tvaroh nesmí být moc řídký, jinak bude z buchet za prvé vytékat a za druhé se při pečení tekutina vypaří a tvarohové náplně bude polovina.
Povidlová náplň:
- Do misky dáme povidla, cca lžičku skořice a rumu podle chuti a dobře rozmícháme. Opět povidla nesmí být moc řídká.
- Vykynuté těsto vyndáme z mísy na pomoučený vál, rozdělíme na polovinu a z každé poloviny vytvoříme válec, který nakrájíme na 12 kusů. Vznikne nám tedy celkem 24 buchet.
- Plech vymažeme rozpuštěným máslem a trochu rozpuštěného másla si připravíme stranou.
- Na každou buchtu lžičkou naneseme náplň (množství náplně nechám na Vás, my máme rádi co nejvíce se vejde :) ) a buchtu dobře uzavřeme. Spojem dolů buchty klademe vedle sebe do pekáče, ale ještě je ze všech stran dobře potřeme připraveným rozpuštěným máslem (aby se při pečení neslepily).
- Jakmile máme plech zaplněný, buchty necháme ještě v pekáči dokynout, cca 20 minut - než se nám rozehřeje trouba, kterou předehřejeme na 170 st. Celsia. Buchty pečeme do zlatova cca 35 minut.
- Ještě horké buchty po vyndání z trouby potřeme směsí rozpuštěného másla s rumem a pocukrujeme moučkovým cukrem.
Ať Vám chutná!