Vánoční Fudge

 
 
A je to tady. Po roce zase Vánoce. Část tradičního českého cukroví už je doma napečená, letos ale určitě vánoční stůl obohatím o nějakou tu typickou americkou záležitost :) A jednou z nich je fudge - čokoládová cukrovinka, tentokrát ve vánočním kabátku s voňavými karamelovými mandlemi. Jednoduché cukroví, které určitě dodá šmrnc vánočnímu hodování. 
 
Tak jdeme na to! :)
 
 
Příprava Chlazení Porcí
45 min min 2 hod cca 36 malých kostiček
Ingredience:
Karamelové mandle:
  • 100 g neloupaných mandlí
  • 50 ml vody
  • 100 g krupicového cukru
  • 20 g másla
  • trošku skořice (lze vynechat)
Fudge:
  • 1/2 plechovky kondenzovaného mléka
  • 265 g kvalitní hořké čokolády (která Vám chutná)
  • špetka soli
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžíce rumu či jiného alkoholu (lze vynechat)
Postup:
  • Na středně velké dřevěné prkénko dáme pečící papír a dáme stranou. Formu o velikosti cca 20 x 20 cm vyložíme potravinářskou fólií tak, aby fólie přečnívala formu. Díky tomu hotový fudge dobře z formy vyjmeme. 
  • Mandle propláchneme ve vodě a osušíme do sucha.
  • Do menšího rendlíku nalijeme vodu a přisypeme cukr. Za stálého míchání přivedeme k varu, za cca 5-10 minut se voda vypaří a zbyde jen tvrdý cukr. Za pár dalších minut se však cukr začne rozpouštět, až se z něj stane tekutý karamel. Přidáme máslo a necháme rozpustit. Poté ihned vsypeme mandle, posypeme skořicí a dobře promícháme aby se mandle obalily v karamelu. Odstavíme z ohně a směs přendáme na prkénko s pečícím papírem. Pomocí vařečky roztahneme do rovnoměrné vrstvy a necháme vychladnout (viz poznámky). Karamel ztuhne téměr "na kost". V chladu to bude trvat pár minut.
  • Po úplném ztuhnutí mandle v karamelu nalámeme na menší kousky, které vložíme do uzavíratelného sáčku (anglicky ziploc bag) a například pomocí paličky na maso přes sáček rozdrtíme na libovolně velké kousky. Kousky zatím dáme stranou a připravíme si fudge.
  • Do misky, kterou můžeme dát do mikrovlnné trouby, nalijeme kondenzované mléko a přidáme nasekanou čokoládu. Dáme do mikrovlnné trouby a po cca 15 vteřinových intervalech pomalu čokoládu roztopíme. Pokaždé vždy promícháme. Směs postupně zhoustne. Jakmile bude čokoláda rozpuštěná a směs promíchaná, přidáme sůl, vanikový extrakt a alkohol. Promícháme a směs přendáme do připravené formy.
  • Uhladíme povrch který rovnoměrně posypeme nadrcenými karamelovými mandlemi. Trošku je do fudge zatlačíme, aby držely :)
  • Přikryjeme potravinářskou fólií a dáme do chladu ztuhnout. Poté nakrájíme na libovolně velké kousky (doporučuji malé, jedná se o vydatné cukroví) které uchováváme v chladu. 
Poznámky:
  • Při práci s karamelem postupujeme vždy velmi opatrně, jedná se o vařící směs. 
 
Ať Vám chutná!