Ořechovo-kokosový čokoládový fudge
Fudge neboli karamel, fondán, pralinka... Je těžké přesně popsat toto americké cukroví, protože má mnoho variant a obměn, z nichž každá tak trochu, nebo vlastně úplně, změní celý výsledný produkt. Jedním z nejpopulárnějších je čokoládový fudge, jehož "vylepšenou" variantu si dnes vytvoříme.
Ořechovo-kokosový čokoládový fudge je, jak název napovídá, plný čokolády, pekanových ořechů a kokosu. Sladkost, měkkou strukturu a jemnou chuť mu dodává kondenzované mléko. Takže nejen že krásně vypadá díky dvěma kontrastním vrstvám, ale také báječně chutná.
Fudge se většinou podává nakrájený na menší kostičky, protož se jedná o opravdu vydatnou záležitost, které stačí pomálu. Ale kdo by odolal další malé kostičce???
Příprava | Tuhnutí | Porcí |
30 min | min 2 hodiny | cca 40 ks |
Ingredience:
- 500 g kvalitní čokolády, která vám chutná jen tak samotná
- 400 ml slazeného kondenzovaného mléka (na čokoládovou část)
- 400 ml slazeného kondenzovaného mléka (na ořechovou část)
- 3 žloutky
- 55 g másla
- 150 g sušeného kokosu (plátky trochu posekané na menší kousky)
- 110 g nasekaných ořechů (pekanové nebo vlašské)
Postup:
- Připravíme si čtvercovou, nebo obdélníkovou formu o rozměrech cca 20x20 cm, kterou vymažeme máslem (i strany) a dno vyložíme pečícím papírem.
- Do menšího hrnce nalijeme kondenzované mléko spolu s nasekanou čokoládou (čím menší kousky, tím lepší).
- Na mírném plameni směs zahříváme a za stálého míchání čekáme, než se čokoláda rozpustí a spojí s mlékem.
- Čokoládovou směs přendáme do formy a uhladíme rovnoměrně povrch.
- Do hrnce stejné velikosti nalijeme druhé kondenzované mléko a dobře ho promícháme se žloutky.
- Přendáme na mírný plamen, přidáme na kousky nakrájené máslo a mícháme, dokus se máslo nerozpustí. Potom mícháme dalších cca 8 minut, než směs zhoustne a bude bublat.
- Sundáme z plotýnky a vmícháme kokos a ořechy.
- Směs přendáme do formy a opět uhladíme povrch.
- Dáme zatuhnout do lednice a nakrájíme na kostičky.
Ať Vám chutná!