Klasický čokoládový fudge
Fudge je v Americe velmi oblíbená cukrovinka. Jedná se o nepečený dezert bez mouky, krájí se na kostky a může obsahovat v podstatě cokoli, na co si vzpomenete... Čokoládu všeho druhu, ořechy všeho druhu, sušené ovoce všeho druhu, oblíbený je například také fudge z burákového másla.
Dnes si připravíme klasickou variantu, která obsahuje kvalitní čokoládu a ořechy. Dobrou chuť!
Příprava | Chlazení | Porcí |
20 min | min 2 hod | cca 64 kostiček |
Ingredience:
- 300 g ořechů (vlašské, pekanové, lískové, pistácie,...)
- 450 g kvalitní čokolády, která Vám chutná jen tak samotná
- 30 g másla
- 400 ml kondenzovaného mléka
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 lžíce rumu, brandy, koňaku,... (lze vynechat)
Postup:
- Začneme s ořechy. Pokud chceme, můžeme je opražit v troubě - krásně se rozvoní a mají pak výraznější chuť. Ale pokud nemáme čas, nebo nechceme, rozhodně to není v tomto receptu nutností.
- Pokud ořechy pražíme, troubu předehřejeme na 180 st. Celsia, ořechy nasypeme na plech a pečeme cca 10 min do doby, než začnou vonět. Tak poznáme, že jsou hotové. Necháme je vychladnout a nakrájíme na středně velké kousky.
- Čvercovou formu o hraně cca 20 cm vyložíme alobalem tak, aby nám na dvou protichůdných stranách kus alobalu přesahoval. Po zatuhnutí se nám tak fudge z formy snadněji vyjme a následně nakrájí.
- Do většího hrnce dáme trochu vody (cca 2 - 3 cm na dno), tu přivedeme k varu, stahneme plamen na minimum a na hrnec posadíme větší, teplu vzdornou misku. Do misky dáme nasekanou čokoládu, nakrájené máslo a kondenzované mléko. Za stálého míchání necháme nad párou vše rozpustit a spojit do jedné hladké hmoty.
- Čokoládovou směs sundáme z páry a vmícháme vanilkový extrakt a případně alkohol, pokud chceme. Na závěr vmícháme ořechy.
- Čokoládový fudge přemístíme do připravené formy a uhladíme povrch.
- Zakryjeme potravinářskou fólií a dáme chladit do lednice na minimálně 2 hodiny. Fudge tak krásně zatuhne. Poté vyndáme z lednice, vyzjmeme z formy pomocí alobalu a nakrájíme na kostky (viz poznámky).
- Uchováváme v lednici.
Poznámky:
- Fudge doporučuji krájet na malé kostky, jedná se prakticky o čokoládu s kondenzovaným mlékem, tedy o vydatnout cukrovinku :)
Ať Vám chutná!