Klasický čokoládový fudge

 
 
Fudge je v Americe velmi oblíbená cukrovinka. Jedná se o nepečený dezert bez mouky, krájí se na kostky a může obsahovat v podstatě cokoli, na co si vzpomenete... Čokoládu všeho druhu, ořechy všeho druhu, sušené ovoce všeho druhu, oblíbený je například také fudge z burákového másla. 
 
Dnes si připravíme klasickou variantu, která obsahuje kvalitní čokoládu a ořechy. Dobrou chuť!
 
 
Příprava Chlazení Porcí
20 min min 2 hod cca 64 kostiček
Ingredience:
  • 300 g ořechů (vlašské, pekanové, lískové, pistácie,...)
  • 450 g kvalitní čokolády, která Vám chutná jen tak samotná
  • 30 g másla
  • 400 ml kondenzovaného mléka
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 lžíce rumu, brandy, koňaku,... (lze vynechat)
Postup:
  • Začneme s ořechy. Pokud chceme, můžeme je opražit v troubě - krásně se rozvoní a mají pak výraznější chuť. Ale pokud nemáme čas, nebo nechceme, rozhodně to není v tomto receptu nutností.
  • Pokud ořechy pražíme, troubu předehřejeme na 180 st. Celsia, ořechy nasypeme na plech a pečeme cca 10 min do doby, než začnou vonět. Tak poznáme, že jsou hotové. Necháme je vychladnout a nakrájíme na středně velké kousky.
  • Čvercovou formu o hraně cca 20 cm vyložíme alobalem tak, aby nám na dvou protichůdných stranách kus alobalu přesahoval. Po zatuhnutí se nám tak fudge z formy snadněji vyjme a následně nakrájí.
  • Do většího hrnce dáme trochu vody (cca 2 - 3 cm na dno), tu přivedeme k varu, stahneme plamen na minimum a na hrnec posadíme větší, teplu vzdornou misku. Do misky dáme nasekanou čokoládu, nakrájené máslo a kondenzované mléko. Za stálého míchání necháme nad párou vše rozpustit a spojit do jedné hladké hmoty.
  • Čokoládovou směs sundáme z páry a vmícháme vanilkový extrakt a případně alkohol, pokud chceme. Na závěr vmícháme ořechy.
  • Čokoládový fudge přemístíme do připravené formy a uhladíme povrch.
  • Zakryjeme potravinářskou fólií a dáme chladit do lednice na minimálně 2 hodiny. Fudge tak krásně zatuhne. Poté vyndáme z lednice, vyzjmeme z formy pomocí alobalu a nakrájíme na kostky (viz poznámky).
  • Uchováváme v lednici.
Poznámky:
  • Fudge doporučuji krájet na malé kostky, jedná se prakticky o čokoládu s kondenzovaným mlékem, tedy o vydatnout cukrovinku :)
 
Ať Vám chutná!