Chléb Pita

 
 
Pita chleba. Arabské pečivo, které patří mezi ty nejznámější na světě. Měkká, dutá placka, kterou můžeme naplnit, nebo ještě za tepla jíst jen tak s máslem. Ať už pita chléb využijeme jakkoli, je jisté, že si pochutnáme.
 
Upéct si vlastní, domácí a čerstvý pita chléb není nic složitého. Tak jdeme na to!
 
 
Příprava Pečení Porcí
15 min + 1,5-2 hod kynutí cca 5-6 min 10 ks
Ingredience:
  • 120 ml + 240 ml teplé vody
  • 1 malá lžička krupicového cukru
  • 1 sáček sušeného droždí (na 500 g mouky)
  • 450 g + cca 80 g hladké mouky
  • 1 + 1/4 lžičky soli
Postup:
  • Do velké mísy nalijeme 120 ml teplé vody, přisypeme sáček droždí a cukr. Zamícháme a necháme cca 10 minut zaktivovat (začnou se tvořit bublinky).
  • Do vzešlého kvásku nasypeme 450 g mouky smíchaných se solí. Promícháme vařečkou a postupně přisypáváme dalších cca 80 g mouky a těsto vařečkou propracováváme asi 5 minut. Těsto se bude pořád lepit. 
  • Poté těsto přendáme na hodně pomoučený vál a ještě jej ručně hněteme asi 5-10 minut do doby, než se přestane skoro lepit. Podle potřeby přidáváme ještě trochu mouky. Těsto ve výsledku bude měkké a hladké, a pokud se bude ještě trochu lepit, nevadí. 
  • Těsto přendáme zpět do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme vykynout na teplém místě cca 1,5 až 2 hodiny.
  • Po vykynutí těsto přendáme z mísy na pomoučený vál a prsty ho pomačkáme, abychom z něj vytlačili vzduch. Prsty vytvoříme placku cca 1 cm vysokou, kterou rozdělíme na 10 stejných dílů.
  • Z každého dílu vytvarujeme kouli - těsto pomocí palců překládáme zhora dolů a do spodu. Koule přendáme na plech vyložený pečícím papírem a přikryté necháme dokynout cca 15 minut.  
  • Velkou pánev s nepřilnavým povrchem (ideálně těžká teflonová pánev) jen lehce potřeme olejem a rozpálíme na středně velkém až velkém plameni. 
  • Jednotlivé bochánky přendáme na pomoučený vál a vyválíme na placku. Placku dáme na rozehřátou pánev a pečeme cca 3 minuty z jedné strany do doby, než se nafoukne (vrchní vrstva se oddělí od spodní a vytvoří tak kapsu), a cca 2 minuty z druhé. Poté ještě jednou obrátíme a ještě chviličku pečeme. Při pečení první strany by do 3 minut měla placka vyskočit a tím vytvořit pro Pita chleba typickou kapsu. Kapsu můžeme libovolně plnit.
  • Jakmile dám jednu placku na pánev, už si vyválím další, která na vále odpočívá do doby, než je předešlá placka upečená. Je důležité, aby placka před samotným pečením ještě chvíli odpočívala - pomůže to vytvořit žádoucí kapsu.
Poznámky:
  • Pokud Vám všechny placky nevyskočí a nevytvoří velko kapsu, nic se neděje. Na chuti to nic nemění, a v případě, že je budete mít v plánu plnit, je jednoduše nožem rozříznete.
  • Pita chléb je nejlepší čerstvý, ještě teplý. Moc dobrý je také ale po studenu, nebo ohřátý ať už na pánvičce, v troubě, či mikrovlnné troubě.
 
Ať Vám chutná!