Chléb Artisan z části celozrnný

 
 
 
Artisan chléb po druhé. Tentokrát s nahrazením části hladké mouky moukou celozrnnou. A výsledek? Výborný!!! Po upečení posoudíte sami.. :)
 
Postup je prakticky stejný jako při přípravě a pečení bílého chleba Artisan (Chléb Artisan bílý), liší se pouze drobně ve skladbě ingrediencí a v délce pečení.
 
 
Příprava Pečení Porcí
5 min + kynutí 50 min 2 x 690 g bochník
Ingredience:
  • 250 g celozrnné mouky
  • 750 g hladké mouky
  • 690 ml vlažné vody
  • 1 + 1/2 lžíce sušeného droždí (nebo tolik, kolik je potřeba na 1 kg mouky)
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžíce celého kmínu
Postup:
  • Do mísy nasypeme obě mouky a kmín a promícháme. 
  • Do jiné, velké mísy nalijeme vlažnou vodu a přisypeme droždí a sůl. Zamícháme a přidáme najednou všechnu připravenou mouku. Vše dobře promícháme až nebude těsto na žádném místě suché. Těsto bude trochu méně řídké než při variantě jen z hladké mouky, ale pořád se bude lepit. Jakmile budou všechny ingredience spojené, je hotovo, není potřeba těsto dlouze vymíchávat. 
  • Mísu přikryjeme a necháme na teplém místě vykynout - těsto vykyne a trochu "spadne" (záleží na teplotě místnosti, zhruba od 2 do 5 hodin, je možné nechat těsto kynout přes noc).
  • V této fázi máme dvě možnosti. Buď z vykynutého těsta upečeme rovnou chléb, nebo těsto v míse přikryjeme potravinovou fólií a uložíme do lednice a použijeme jej až budeme mít chuť na čerstvý chleba. Těsto v lednici vydrží až 14 dní.
  • Doporučuji z poloviny těsta upéci chleba rovnou po vykynutí a druhou uchovat v lednici na později.
  • Odebereme polovinu těsta na pomoučený vál a roztahováním těsta do stran a překládáním stran směrem dolů vytvarujeme bochník. Bude to trvat maximálně půl minuty.
  • Bochník přendáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme dokynout. Zhruba 40 - 60 minut, opět záleží na teplotě v místnosti. Těsto vykyne jen trochu, určitě nečekáme na zdvojnásobení objemu. Chléb se hodně zvětší při pečení v troubě. Kdyby nám v této fázi dlouho kynul, těsto by se rozteklo a chleba by byl "placatý".
  • V průběhu kynutí si včas předehřejeme troubu na 230 st. Celsia. Budeme potřebovat dva rošty - jeden ve středu trouby a druhý na dolním roštu. Na dolní rošt před zapnutím trouby umístíme pekáč, který necháme vyhřívat.
  • Po vykynutí chleba pomoučíme povrch hladkou moukou a vroubkovaným nožem nařízneme (např. do kříže).
  • Plech s chlebem vložíme do trouby, na spodní pekáč opatrně nalijeme studenou vodu a troubu rychle zavřeme. Vodní pára pomůže vytvořit křupavou kůrku.
  • Chléb pečeme zhruba 35 minut na 230 st. Celsia, poté teplotu snížíme na 180 st. Celsia a dopečeme dalších cca 15 minut. Chléb je hotový, když povrch krásně zezlátne a spodek chleba po poklepání duní.
 
Ať Vám chutná!