Chléb Artisan bílý

   
 
 
Ve Spojených státech je stále ještě poměrně problém sehnat dobrý chléb. Česká Šumava je zbožným přáním, ale pokud má člověk oči na šťopkách, je možné najít chléb, který není sladký toustový nebo nechutná jako sladká vata. Takovým chlebem je například chléb typu Artisan.
 
A když už se dá koupit, tak proč nejít o krok dál a neupéci si doma vlastní? S krásně křupavou kůrkou a vláčnou střídkou...
 
Tento chléb se peče podobně jako český, jen obsahuje droždí místo kvásku. Těsto je možné skladovat v lednici a odebírat kdykoli máme na chléb chuť. Bohužel se však nedá udržovat a zvětšovat jako těsto z kvasu. 
 
Tato dávka vychází ideálně na dva menší bochníky chleba - z poloviny můžeme upéct chleba rovnou po vykynutí a druhou polovinu uložit do lednice na později.
 
 
Příprava Pečení Porcí
5 min + 2-5 hod kynutí cca 45 min 2 x 650 g bochník
Ingredience:
  • 1000 g hladké mouky
  • 1 + 1/2 lžíce sušeného droždí (nebo tolik, kolik je potřeba na 1 kg mouky)
  • 1 lžíce soli
  • 690 ml vlažné vody
Příprava:
  • Vlažnou (teplou) vodu dáme do velké mísy a rozmícháme v ní sušené droždí a sůl.
  • Přidáme všechnu mouku a vypracujeme těsto. Těsto bude hodně lepivé a tak to má být. Určitě nebude vypadat jako kynuté těsto na buchty.
  • Mísu přikryjeme a necháme na teplém místě vykynout - těsto vykyne a trochu spadne (záleží na teplotě místnosti, zhruba od 2 do 5 hodin, je možné nechat těsto kynout přes noc).
  • V této fázi máme dvě možnosti. Buď z vykynutého těsta upečeme rovnou chléb, nebo těsto v míse přikryjeme potravinovou fólií a uložíme do lednice a použijeme jej až budeme mít chuť na čerstvý chleba. Čím déle těsto odpočívá v lednici, tím větší bubliny bude mít chléb uvnitř. Těsto v lednici vydrží až 14 dní.
  • Doporučuji z poloviny těsta upéci chleba rovnou po vykynutí a druhou uchovat v lednici na později.
  • Odebereme polovinu těsta na pomoučený vál a roztahováním těsta do stran a překládáním stran směrem dolů vytvarujeme bochník. Bude to trvat tak půl minuty.
  • Bochník přendáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme dokynout. Zhruba 60 minut, opět záleží na teplotě v místnosti. Těsto vykyne jen trochu, určitě nečekáme na zdvojnásobení objemu. Chléb se hodně zvětší při pečení v troubě.
  • V průběhu kynutí si včas předehřejeme troubu na 230 st. Celsia. Budeme potřebovat dva rošty - jeden ve středu trouby a druhý na dolním roštu. Na dolní rošt před zapnutím trouby umístíme pekáč, který necháme vyhřívat.
  • Po vykynutí chleba pomoučíme povrch hladkou moukou a vroubkovaným nožem nařízneme (např. do kříže).
  • Plech s chlebem vložíme do trouby, na spodní pekáč opatrně nalijeme studenou vodu a troubu rychle zavřeme. Vodní pára pomůže vytvořit křupavou kůrku.
  • Chléb pečeme zhruba 30 minut do doby než povrch krásně zezlátne a chléb po poklepání duní.
 
Ať Vám chutná!