Mramorové brownies se smetanovým sýrem
Mramorové brownies se smetanovým sýrem jsou, jak již název napovídá, spojením dvou vynikajících dezertů: hutných čokoládových brownies a smtanového cheesecaku.
Úžasně vláčný čokoládový dezert, jehož intenzivní čokoládovou chuť zjemňuje smetanový sýr. Určitě vyzkoušejte, nebudete litovat! Vychlazený z lednice tento dezert konkuruje (a možná by i vyhrál) nedělním dezertům pro návštěvy :)
Příprava | Pečení | Porcí |
25 min | 40 min | 12 |
Ingredience:
Brownies vrstva:
- 150 g kvalitní hořké čokolády, nasekané
- 115 g másla
- 170 g krupicového cukru
- 2 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 65 g hladké mouky
- špetka soli
Vrstva ze smetanového sýru:
- 230 g smetanového sýru v pokojové teplotě (Philadephia, Gervais, Lučina..)
- 40 g krupicového cukru
- 1 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
Postup:
- Troubu předehřejeme na 160 st. Celsia a kulatou formu o průměru 23 cm (nebo čvercovou formu o velikosti 23 cm) vyložíme alobalem.
- Do středně velkého hrnce dáme trochu vody (cca 2 cm), přivedeme k varu, stahneme plamen na minimum a na hrnec umístíme misku s nasekanou čokoládou a nakrájeným máslem. Za stálého míchámí necháme obě ingredience rozpustit.
- Čokoládovou směs sundáme z hrnce, vmícháme cukr a vanilkový extrakt. Následně vmícháme po jednom vejce. Přidáme hladkou mouku a sůl a zhruba minutu intenzivně mícháme dokud není těsto hladké a lesklé. Odebereme 120 ml těsta na mramorování, které si schováme na později.
- Zbytek čokoládového těsta přendáme do připravené formy a uhladíme povrch. Dáme stranou.
- Připravíme si druhou vrstvu ze smetanového sýru. V míse utřeme smetanový sýr s cukrem, přidáme vejce a vanilkový extrakt. Vrstvu nalijeme na brownies a uhladíme. Dvěmi čajovými lžičkami odkrajujeme z odebraného brownie těsta malé bochánky, které pokládáme s rozestupy na smetanovou vrstvu. Vyjde nám cca 16 malých bochánků.
- Pomocí párátka nebo špejle opatrně bochánky "rozrýváme" všemi směry tak, aby nám vzniklo hezké mramorování.
- Pečeme cca 35 - 40 minut do doby, než se horní vrstva zpevní a při párátkovém testu nám vyjde párátko ze brownie části trošku vlhké (viz poznámky).
- Necháme ve formě schladnout na pokojovou teplotu a následně přendáme do lednice zcela zatuhnout. V lednici také uchováváme.
Poznámky:
- Pozor, ať brownies nepřepečeme, jedná se o hutný a vláčný dezert, který by nebyl dobrý vysušený.
Ať Vám chutná!