Mramorové brownies se smetanovým sýrem

 
 
Mramorové brownies se smetanovým sýrem jsou, jak již název napovídá, spojením dvou vynikajících dezertů: hutných čokoládových brownies a smtanového cheesecaku. 
 
Úžasně vláčný čokoládový dezert, jehož intenzivní čokoládovou chuť zjemňuje smetanový sýr. Určitě vyzkoušejte, nebudete litovat! Vychlazený z lednice tento dezert konkuruje (a možná by i vyhrál) nedělním dezertům pro návštěvy :)
 
 
Příprava Pečení Porcí
25 min 40 min 12
Ingredience:
Brownies vrstva:
  • 150 g kvalitní hořké čokolády, nasekané
  • 115 g másla
  • 170 g krupicového cukru
  • 2 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 65 g hladké mouky
  • špetka soli
Vrstva ze smetanového sýru:
  • 230 g smetanového sýru v pokojové teplotě (Philadephia, Gervais, Lučina..)
  • 40 g krupicového cukru
  • 1 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
Postup:
  • Troubu předehřejeme na 160 st. Celsia a kulatou formu o průměru 23 cm (nebo čvercovou formu o velikosti 23 cm) vyložíme alobalem. 
  • Do středně velkého hrnce dáme trochu vody (cca 2 cm), přivedeme k varu, stahneme plamen na minimum a na hrnec umístíme misku s nasekanou čokoládou a nakrájeným máslem. Za stálého míchámí necháme obě ingredience rozpustit. 
  • Čokoládovou směs sundáme z hrnce, vmícháme cukr a vanilkový extrakt. Následně vmícháme po jednom vejce. Přidáme hladkou mouku a sůl a zhruba minutu intenzivně mícháme dokud není těsto hladké a lesklé. Odebereme 120 ml těsta na mramorování, které si schováme na později.
  • Zbytek čokoládového těsta přendáme do připravené formy a uhladíme povrch. Dáme stranou.
  • Připravíme si druhou vrstvu ze smetanového sýru. V míse utřeme smetanový sýr s cukrem, přidáme vejce a vanilkový extrakt. Vrstvu nalijeme na brownies a uhladíme. Dvěmi čajovými lžičkami odkrajujeme z odebraného brownie těsta malé bochánky, které pokládáme s rozestupy na smetanovou vrstvu. Vyjde nám cca 16 malých bochánků. 
  • Pomocí párátka nebo špejle opatrně bochánky "rozrýváme" všemi směry tak, aby nám vzniklo hezké mramorování.
  • Pečeme cca 35 - 40 minut do doby, než se horní vrstva zpevní a při párátkovém testu nám vyjde párátko ze brownie části trošku vlhké (viz poznámky).
  • Necháme ve formě schladnout na pokojovou teplotu a následně přendáme do lednice zcela zatuhnout. V lednici také uchováváme. 
Poznámky:
  • Pozor, ať brownies nepřepečeme, jedná se o hutný a vláčný dezert, který by nebyl dobrý vysušený. 
 
Ať Vám chutná!