Cuketovo-jablečné brownies:

 
 
Cuketa dnes opět v hlavní roli. Tentokrát spolu s jablkem, vlašskými ořechy a kakaem. Výsledkem jsou neuvěřitelně vláčné cuketovo jablečné brownies, od kterých se neodtrhnete!
 
Dnes jsem pekla s mojí maminkou - bylo to moc fajn, nicméně mělo to svá úskalí. Přemluvila mě na dvojitou dávku, že jedna bude pro celou rodinu určitě málo, a tak je výsledek ten, že budeme jíst cuketovo-jablečné brownies všichni celý týden :) Pokud nemáte doma až tolik hladových krků, Vaše chuťové pohárky uspokojí určitě i poloviční dávka :)
 
 
Příprava Pečení Porcí
30 min cca 25 min 24 a více
Ingredience:
Brownies:
  • 240 ml oleje
  • 200 g krupicového cukru
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 2 vejce
  • 500 ml na hrubo nastrouhané cukety
  • 500 ml na hrubo nastrouhaných jablek (cca 2 větší jablka)
  • 520 g hladké mouky
  • 50 g kakaa holandského typu
  • 3 lžičky jedlé sody
  • 1 menší zarovnaná lžička soli
  • 110 g vlašských ořechů, na hrubo nasekaných
Poleva:
  • 60 g másla
  • 60 ml mléka
  • 4 lžíce kakaa holandského typu
  • 120 g moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
Postup:
  • Troubu předehřejeme na 180 st. Celsia a velký pekáč (v případě poloviční dávky menší pekáček) vymažeme máslem a vysypeme moukou.
  • Ve velké míse metlou smícháme olej, cukr, vanilkový extrakt, vejce a nastrouhanou cuketu a jablka.
  • V jiné míse smícháme mouku, prosáté kakao, jedlou sodu, sůl a nasekané ořechy.
  • Sypkou směs přendáme k mokré a promícháme do spojení ingrediencí.
  • Těsto přendáme do připraveného pekáčku, uhladíme povrch a pečeme cca 25 - 30 minut do doby než špejle nebo párátko vyjde z těsta čisté.
  • Necháme úplně vychladnout.
  • Připravíme si polevu. Do misky, kterou můžeme dát do mikrovlnné trouby, dáme na kostky nakrájené máslo, mléko a prosáté kakao (viz poznámky). Vložíme do mikrovlnné trouby a ohříváme do doby, než se vše rozpustí. Dobře promícháme a vmícháme cukr a vanilkové aroma. Vznikne nám lesklá tekutá poleva, kterou přelijeme hotové, vychladlé brownies.
Poznámky:
  • Kakao je lepší vždy prosát, má tendenci tvořit hrudky, které je obtížnější rozmíchat. 
 
Ať Vám chutná!