Brownies

 
 
Brownies jsou velmi rozšířeným čokoládovým dezertem a v Americe je milují, což je poznat i na velikosti porcí podávaných např. v restauracích nebo kavárnách. Malé kostičky to rozhodně nejsou..
 
Vyznačují se obsahem velkého množství čokolády a svou hutnou až mazlavou konzistencí. Proto je důležité je takzvaně "nepřepéct" a vyndat je z trouby jakmile bude špejle nebo párátko ještě trochu od těsta. Tento postup rozhodně stojí za to, jinak se z vláčných brownies stane "buchta dusivka".. 
 
Brownies jsou jednoduchou, jednomiskovou záležitostí, která Vás nezklame!
 
 
Příprava Pečení Porcí
30 min 15 - 20 min cca 16 menších kostek
Ingredience:
  • 150 g kvalitní hořké čokolády
  • 115 g másla
  • 120 g krupicového cukru
  • 15 g kakaa holandského typu
  • 1 lžička vanilkového extraktu (nebo podle dávkování na lahvičce)
  • 3 vejce
  • 95 g hladké mouky
  • špetka soli
Postup:
  • Troubu předehřejeme na 180 st. Celsia a pečící formu o velikosti cca 20 x 30 cm vymažeme máslem a dno spolu s dvěma okraji vyložíme pruhem pečícího papíru tak, aby papír přes okraje trochu přesahoval. Vytvoříme si tak uši, díky kterým brownies po upečení krásně vyndáme z formy.
  • Do větší ohnivzdorné mísy dáme nalámanou čokoládu a na kousky nakrájené máslo. Misku umístíme na hrnec s trochou vroucí vody a za občasného promíchání necháme páru čokoládu s máslem rozpustit. Horká voda se nesmí dotýkat dna misky.
  • Sundáme z hrnce a vmícháme cukr a kakao. Dále přidáme vanilkový extrakt a po jednom dobře vmícháme vejce. 
  • Na závěr vmícháme mouku promíchanou se špetkou soli.
  • Směs přendáme do připravené formy a pečeme cca 15 - 20 minut do doby, než špejle nebo párátko vyjde z těsta ještě trochu "ušpiněná".
  • Necháme vychladnout a krájíme na libovolně velké kostky. 
Poznámky:
  • Jelikož jsou brownies plné čokolády, jejich chuť bude odvislá zejména od čokolády, kterou použijeme. Čím kvalitnější, tím lepší. Čím víc Vám chutná jen tak samotná, tím lepší.
  • Můžeme skladovat při pokojové teplotě nebo v lednici a brownies je možné i zamrazit.
 
Ať Vám chutná!