Brownies
Brownies jsou velmi rozšířeným čokoládovým dezertem a v Americe je milují, což je poznat i na velikosti porcí podávaných např. v restauracích nebo kavárnách. Malé kostičky to rozhodně nejsou..
Vyznačují se obsahem velkého množství čokolády a svou hutnou až mazlavou konzistencí. Proto je důležité je takzvaně "nepřepéct" a vyndat je z trouby jakmile bude špejle nebo párátko ještě trochu od těsta. Tento postup rozhodně stojí za to, jinak se z vláčných brownies stane "buchta dusivka"..
Brownies jsou jednoduchou, jednomiskovou záležitostí, která Vás nezklame!
Příprava | Pečení | Porcí |
30 min | 15 - 20 min | cca 16 menších kostek |
Ingredience:
- 150 g kvalitní hořké čokolády
- 115 g másla
- 120 g krupicového cukru
- 15 g kakaa holandského typu
- 1 lžička vanilkového extraktu (nebo podle dávkování na lahvičce)
- 3 vejce
- 95 g hladké mouky
- špetka soli
Postup:
- Troubu předehřejeme na 180 st. Celsia a pečící formu o velikosti cca 20 x 30 cm vymažeme máslem a dno spolu s dvěma okraji vyložíme pruhem pečícího papíru tak, aby papír přes okraje trochu přesahoval. Vytvoříme si tak uši, díky kterým brownies po upečení krásně vyndáme z formy.
- Do větší ohnivzdorné mísy dáme nalámanou čokoládu a na kousky nakrájené máslo. Misku umístíme na hrnec s trochou vroucí vody a za občasného promíchání necháme páru čokoládu s máslem rozpustit. Horká voda se nesmí dotýkat dna misky.
- Sundáme z hrnce a vmícháme cukr a kakao. Dále přidáme vanilkový extrakt a po jednom dobře vmícháme vejce.
- Na závěr vmícháme mouku promíchanou se špetkou soli.
- Směs přendáme do připravené formy a pečeme cca 15 - 20 minut do doby, než špejle nebo párátko vyjde z těsta ještě trochu "ušpiněná".
- Necháme vychladnout a krájíme na libovolně velké kostky.
Poznámky:
- Jelikož jsou brownies plné čokolády, jejich chuť bude odvislá zejména od čokolády, kterou použijeme. Čím kvalitnější, tím lepší. Čím víc Vám chutná jen tak samotná, tím lepší.
- Můžeme skladovat při pokojové teplotě nebo v lednici a brownies je možné i zamrazit.
Ať Vám chutná!