Flan
Flan je úžasný jihoamerický dezert, velmi oblíbený na celém americkém kontinentu. Po jeho upečení je jasné proč. Jedná se více méně o pečený puding, jehož součástí je karamel jantarové barvy, a který má mnoho variant. Toto je jeho základní, vanilková verze, ale na další se chystám a ráda se o ně podělím!
Flan má neuvěřitelně krémovou a jemnou strukturu, která se doslova rozplývá na jazyku. Zároveň je však velmi jednoduchý na přípravu, až je tomu těžké uvěřit. Vše spolu smícháme, upečeme, vychladíme a je to. Uvidíte sami!
Příprava | Pečení | Porcí |
15 min | 50-60 min | 10-12 |
Ingredience:
- 135 g cukru krystal
- 400 ml slazeného kondenzovaného mléka
- 470 ml smetany
- 110 ml mléka
- 5 vajec
- 2 lžičky vanilkového extraktu
Postup:
- Troubu předehřejeme na 170 st. Celsia a na ohnivzdorný povrch si připravíme koláčovou formu o průměru 23 cm.
- Dáme vařit vodu, kterou budeme potřebovat před vložením flanu do trouby.
- Z cukru připravíme karamel. Do rendlíku s nepřilnavým povrchem vsypeme cukr a na středním plameni jej necháme rozpustit. Jakmile má jantarovou (tmavě zlatou) barvu, je hotovo. Karamel ihned nalijeme do připravené formy a opatrně rozlijeme po celém dnu. V této fázi pracujeme rychle, karamel je tuhý raz dva.
- Připravíme náplň. Do misky nebo mixéru nalijeme kondenzované mléko, smetanu, mléko, vanilkový extrakt a celá vejce. Vše spolu promícháme buď v mixéru, nebo v misce metlou (tou to jde také báječně a máme méně nádobí).
- Náplň nalejeme do formy na hotový karamel a celou formu vložíme do většího pekáče. Flan se peče ve vodní lázni, takže do velkého pekáče nalijeme připravenou horkou vodu tak, aby dosahovala zhruba do poloviny koláčové formy.
- Pečeme cca 55-60 minut. Flan je hotový, pokud jeho povrch změnil barvu na světle zlatavou a nůž vložený do středu flanu vyjde ven čistý.
- Flan necháme ve formě schladnout na pokojovou teplotu a poté opatrně překlopíme na servírovací talíř dostatečné velikosti. Při vyklopení totiž vyteče všechen tekutý karamel, který chceme odchytit právě na servírovací talíř. Bez něj by to nebylo ono. Necháme vychladit v lednici minimálně několik hodin před podáváním.
Poznámky:
- Na flan nepoužíváme dortovou rozevírací formu, kterou by nám puding protekl, ale koláčovou jednokusovou formu. Pokud nechceme mít jeden velký flan, ale několik malých, můžeme použít malé zapékací formičky.
- Při přípravě karamelu je důležité cukr nemíchat, jen otáčet s rendlíkem tak, aby se cukr rozpouštěl stejnoměrně.
- Flan skladujeme v lednici.
Ať Vám chutná!