Hruškový koláč s tvarohem a mandlovou drobenkou
Hrušková sezóna je v plném proudu, takže jsme doma měli hruškový týden. Hrušky na snídani do ovesných vloček, samotné hrušky ke svačině, no a samozřejmě jsem je musela využít i do mého oblíbeného sladkého pečení. A tady je výsledek. Hruškový koláč s tvarohem a mandlovou drobenkou. S chuťově výraznými hruškami se jedná o výbornou záležitost..
Příprava | Pečení | Porcí |
40 min | 35 - 40 min | 10 - 12 |
Ingredience:
- 195 g celozrnné mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 2 vejce
- 120 ml oleje
- 200 g zakysané smetany
- 1 vanilkový cukr
- 60 g třtinového cukru
- 1 kostka tvarohu + 1 lžíce cukru (nebo podle chuti) + trochu mléka
- 2 větší hrušky
- trošku citrónové šťávy
Na žmolenku:
- 75 g másla
- 130 g hladké mouky
- 80 g třtinového cukru
- 1 lžička skořice
- 60 g nasekaných mandlí
Postup:
- Troubu předehřejeme na 180 st. Celsia a rozevírací dortovou formu o průměru 26 cm vymažeme máslem a vysypeme moukou.
- V míse smícháme mouku s práškem do pečiva.
- V jiné míse prošleháme vejce, vmícháme olej, zakysanou smetanu, vanilkový a třtinový cukr a dobře promícháme metlou.
- K tekuté směsi přisypeme směs moučnou a dobře promícháme do spojení všech ingrediencí. Těsto nalijeme do formy a uhladíme povrch.
- V menší misce rozmícháme tvaroh s cukrem a trochou mléka tak, aby zůstal hustý, ale bylo možné ho natírat. Po lžících tvaroh opatrně nanášíme na těsto a rozetřeme nožem jak to půjde.
- Hrušky omyjeme, rozčtvrtíme a vyndáme jádřince. Nakrájíme je na tenčí plátky (cca 0,5 cm široké) a klademe je dokola na tvaroh (tenčím koncem do středu koláče jednu přes druhou tak, aby se trochu překrývaly). Následně hrušky pokapeme trochou citrónové šťávy.
- Připravíme si žmolenku. V menším rendlíku rozpustíme máslo, přidáme mouku s cukrem a skořicí a dobře promícháme, jako když děláme jíšku. Směs však bude sypká jako žmolenka. Cca 3 - 5 minut opékáme (viz poznámky). Na závěr vmícháme nasekané mandle. Hotovou žmolenku rovnoměrně nasypeme na hrušky.
- Koláč pečeme cca 35 až 40 minut, záleží na troubě. Pečeme do zlatova a do doby, než špejle nebo párátko vyjde z těsta čisté.
Poznámky:
- Žmolenku je samozřejmě možné dělat i klasickým způsobem - ručním promícháním všech ingrediencí v misce (máslo je změklé v pokojové teplotě), ale tento náš rodinný způsob předávaný z generace na generaci mi maximálně vyhovuje - mouka se již trochu obdělá a všechny chutě se rozvoní..
Ať Vám chutná!