Hruškový koláč s tvarohem a mandlovou drobenkou

 
 
Hrušková sezóna je v plném proudu, takže jsme doma měli hruškový týden. Hrušky na snídani do ovesných vloček, samotné hrušky ke svačině, no a samozřejmě jsem je musela využít i do mého oblíbeného sladkého pečení. A tady je výsledek. Hruškový koláč s tvarohem a mandlovou drobenkou. S chuťově výraznými hruškami se jedná o výbornou záležitost..
 
 
Příprava Pečení Porcí
40 min 35 - 40 min 10 - 12
Ingredience:
  • 195 g celozrnné mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 2 vejce
  • 120 ml oleje
  • 200 g zakysané smetany
  • 1 vanilkový cukr
  • 60 g třtinového cukru
  • 1 kostka tvarohu + 1 lžíce cukru (nebo podle chuti) + trochu mléka
  • 2 větší hrušky
  • trošku citrónové šťávy
Na žmolenku:
  • 75 g másla
  • 130 g hladké mouky
  • 80 g třtinového cukru
  • 1 lžička skořice
  • 60 g nasekaných mandlí
Postup:
  • Troubu předehřejeme na 180 st. Celsia a rozevírací dortovou formu o průměru 26 cm vymažeme máslem a vysypeme moukou.
  • V míse smícháme mouku s práškem do pečiva.
  • V jiné míse prošleháme vejce, vmícháme olej, zakysanou smetanu, vanilkový a třtinový cukr a dobře promícháme metlou.
  • K tekuté směsi přisypeme směs moučnou a dobře promícháme do spojení všech ingrediencí. Těsto nalijeme do formy a uhladíme povrch.
  • V menší misce rozmícháme tvaroh s cukrem a trochou mléka tak, aby zůstal hustý, ale bylo možné ho natírat. Po lžících tvaroh opatrně nanášíme na těsto a rozetřeme nožem jak to půjde.
  • Hrušky omyjeme, rozčtvrtíme a vyndáme jádřince. Nakrájíme je na tenčí plátky (cca 0,5 cm široké) a klademe je dokola na tvaroh (tenčím koncem do středu koláče jednu přes druhou tak, aby se trochu překrývaly). Následně hrušky pokapeme trochou citrónové šťávy.
  • Připravíme si žmolenku. V menším rendlíku rozpustíme máslo, přidáme mouku s cukrem a skořicí a dobře promícháme, jako když děláme jíšku. Směs však bude sypká jako žmolenka. Cca 3 - 5 minut opékáme (viz poznámky). Na závěr vmícháme nasekané mandle. Hotovou žmolenku rovnoměrně nasypeme na hrušky.
  • Koláč pečeme cca 35 až 40 minut, záleží na troubě. Pečeme do zlatova a do doby, než špejle nebo párátko vyjde z těsta čisté.
Poznámky:
  • Žmolenku je samozřejmě možné dělat i klasickým způsobem - ručním promícháním všech ingrediencí v misce (máslo je změklé v pokojové teplotě), ale tento náš rodinný způsob předávaný z generace na generaci mi maximálně vyhovuje - mouka se již trochu obdělá a všechny chutě se rozvoní.. 
 
Ať Vám chutná!