
Máslová sušenka "Shortbread" s rozinkami




Shortbread je úžasným spojením másla, cukru a mouky. To je základ. A pak už si můžeme vyhrát. Naposledy jsem přidala pekanové oříšky, dnes vanilkové aroma a velké, měkké rozinky. Výsledkem je neuvěřitelně voňavá dobrota, kterou uctíte každou návštěvu.
Příprava | Pečení | Porcí |
20 min | 30 - 40 min | cca 18 ks |

Ingredience:
- 225 g změklého másla
- 100 g moučkového cukru
- 1 lžička vanilkového aroma (nebo podle návodu na lahvičce)
- 325 g hladké mouky
- 1/2 lžičky soli
- 130 g rozinek
- 1 vejce na potření
Postup:
- Troubu předehřejeme na 180 st. Celsia a pečící formu (použila jsem keramickou zapékací misku) o velikosti 20 x 30 cm vymažeme máslem.
- V míse utřeme změklé máslo s moučkovým cukrem a přidáme vanilkové aroma.
- V jiné misce promícháme mouku se solí a rozinkami.
- Moučnou směs přidáme k máslové a vařečkou promícháme do doby, než se nám ingredience spojí. Z těsta se nestane jedna kompaktní hmota, ale vnikne spíše taková vláčná žmolenka. Tu přendáme do připravené formy a prsty nebo lžící "udusáme" a uhladíme povrch.
- Celý povrch potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme cca 30 - 40 minut do doby, než povrch krásně zezlátne.
- Necháme chvíli chladnout ve formě a ještě za tepla nakrájíme na požadované tvary.
Poznámky:
- Délka pečení závisí na tom, jak křupavou sušenku chcete mít. Tentokrát jsem pekla 30 minut a sušenky byly krásně měkké, vláčné a nevysušené.
Ať Vám chutná!