
Třešňovo-citrónové řezy


Tyto třívrstvé Třešňovo-citrónové řezy jsou podobné českému mřížkovému koláči, protože prostřední vrstva obsahuje marmeládu. V tomto případě třešňovou.
Dolní "patro" tvoří těsto podobné lineckému (tzv. shortbread), upřestřed je již zmíněná marmeláda a vše dokončuje vrstva ze smetanového sýra s citrónovou příchutí.
Jedná se o vynikající kombinaci, které nelze odolat.. Já neodolala, a tady je výsledek i s receptem!
Příprava | Pečení | Porcí |
20 min | 20 + 25 min | 16 ks |

Ingredience:
- 130 g hladké mouky
- 25 g moučkového cukru
- kůra z jednoho citrónu
- 75 g studeného másla
- 230 g smetanového sýra
- 60 g cukru krupice
- 1 vejce
- šťáva z jednoho citrónu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- třešňová marmeláda (cca 1 malá sklenička)
Postup:
- Troubu předehřejeme na 180 st. Celsia a čtvercovou formu o velikosti 23 cm vymažeme důkladně máslem.
- V míse smícháme hladkou mouku, moučkový cukr a citrónovou kůru a přidáme na kostičky nakrájené studené máslo z lednice.
- Vidličkou máslo zapracováváme do těsta do doby, než nám vzniknou menší drobečky. Směs bude hodně sypká a tak to má být.
- Směs přendáme do připravené formy a prsty a dlaní upěchujeme na dno. V této fázi se již těsto spojí a vytvoří celistvou vrstvu na dně.
- Pečeme ve vyhřáté troubě 20-25 minut, než začnou kraje těsta růžovět. Těsto bude v této fázi poloupečené. Troubu nevypínáme.
- Mezitím, co se bude péci spodní vrstva řezů, připravíme vrstvu ze smetanového sýra.
- V míse vyšleháme smetanový sýr s krupicovým cukrem, přidáme vejce, citrónovou šťávu a vanilkový extrakt. Vše promícháme, ale nepřešleháme.
- Upečený teplý korpus potřeme marmeládou a na marmeládu nalijeme smetanovou směs.
- Řezy vrátíme zpět do trouby a pečeme dalších cca 25 minut, než bude povrch krásně "usazený".
- Řezy necháme ve formě vychladnout a potom dáme chladit do lednice na minimálně několik hodin, ideálně přes noc do druhého dne.
Poznámky:
- Z tohoto množství ingrediencí vznikne poměrně malá dávka dezertu, takže pokud čekáte větší návštěvu nebo máte hladové strávníky, dávku zdvojnásobte a použijte větší formu.
Ať Vám chutná!