
Polský perník



Perník. To není jen česká tradice, ale také napřiklad polská. Jelikož v Americe žije ohromné množství Poláků (Češi ve srovnání tvoří jen zlomek), peče se v Americe tradiční polský perník. Kdyby převažovali Češi, nejspíše by se pekl český.. Otázkou je, jak velký rozdíl je mezi českým a polským :) Každopádně dle amerických blogů jsem se rozhodla vyzkoušet polskou verzi. A výsledek byl výborný!
Jednoduchá příprava a famózní výsledek. Pokud jste "perníkoví", určitě vyzkoušejte!
Příprava | Pečení | Porcí |
45 min | cca 35 min | 12 plátků |

Ingredience:
- 2 lžíce krupicového cukru na karamel
- 165 g medu
- 60 g másla
- 2 lžíce perníkového koření
- 60 g krupicového cukru
- 110 ml mléka
- 2 vejce, žloutky a bílky oddělené
- 195 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžíce kakaa holandského typu
- 6 lžic povidel
- 100 g hořké čokolády
Postup:
- Do rendlíku dáme cukr na karamel a na středním plameni zahříváme, až se cukr rozpustí a zezlátne.
- Poté přidáme med, máslo a perníkové koření a mícháme, než se cukr rozpustí a vše se spojí. Mícháme opatrně, cukr je extrémně horký.
- Odstavíme z plotýnky a necháme vychladnout.
- Troubu předehřejeme na 180 st. Celsia a formu na biskupský chlebíček vymažeme máslem a vysypeme moukou.
- Do medové směsi vmícháme mléko a žloutky a přendáme do větší mísy.
- V jiné míse smícháme mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a kakao.
- A ještě v další míse ušleháme z bílků tuhý sníh.
- Do medové směsi vmícháme směs sypkou a na závěr opatrně vmícháme na 3x sníh z bílků.
- Pečeme cca 35 minut do doby, než špejle nebo párátko vyjde z těsta čisté.
- Perník necháme úplně vychladnout a poté podélně rozřízneme na 3 části, z nichž spodní dvě pomažeme povidly (každou vrstvu cca 3 lžícemi). Porvch můžeme ještě seříznout tak, aby byl rovný.
- Nad párou rozpustíme čokoládu (do hrnce dáme trochu vody, kterou přivedeme k mírnému varu, na hrnec umístíme horku-vzdornou misku s nalámanou čokoládou), kterou polijeme povrch perníku. Necháme čokoládu zatuhnout a krájíme plátky.
Ať Vám chutná!